Meracus®

Patient FAQ

 

 

Introducerar Meracus®:
Protesfoten i 100% komposit

Meracus® har utvecklats utifrån välbeprövade koncept och är designad för att bidra till ett naturligt och självsäkert steg genom hela gångcykeln. Genom nogrann design, forskning och tester har Allard-teamet skapat en protesfot med dynamiska egenskaper som efterliknar en anatomisk fot. 

Meracus® dynamiska design ger:

  • ett naturligt rörelsemönster genom hela gångcykeln 

  • stötdämpning vid hälisättning

  • en mjuk övergång till en stabil stödfas

  • en effektiv energiåtergivning vid frånskjut

  • stabilitet och komfort vid stillastående

  • flexibilitet och mångsidighet för vardagliga aktiviteter

Vanliga frågor: Meracus® och fotproteser

Vad är de olika delarna i en protesfot?

En protesfot används för att ersätta foten efter en amputation och är avgörande för att ge användaren stabilitet och komfort vid gång.

Proteshylsan fungerar som en koppling mellan stumpen och protesen och är utformad för att ge optimal passform och högsta möjliga komfort. Vanligtvis består den av en inre liner av mjukt material, som silikon eller gel, som skyddar huden och minskar friktion, samt en yttre hylsa som ger stöd och stabilitet. 

Fotmodulen är den komponent som ersätter själva foten. Den är designad för att möjliggöra naturliga rörelser och kan anpassas till olika aktivitetsnivåer. Det finns flera typer av fotmoduler, från dynamiska modeller som ger energiåtergivning till enklare, icke-dynamiska varianter som erbjuder grundläggande stabilitet.

Protesfotens adapter kopplas till ett rör som i sin tur kopplas till hylsans adapter och används för att optimera justeringen för att förbättra stabiliteten och gången. 

Meracus® protesfot består av en pyramidadapter, en J-formad övre fjäder och ett fotblad i full längd. Meracus® är tillverkad i 100% komposit där varje storlek/modell har ett unikt recept. Allards patentsökta kompositnitar bidrar till en mjuk och följsam stegavveckling. Nitarna är tillverkade enligt Allards unika formel och säkerställer att Meracus® består av 100% kompositmaterial.

Vad finns det för typer av protesfötter?

Det finns olika typer av protesfötter med olika funktioner för att passa individuella behov. Några av dessa typer är: 

  • Energilagrande och dynamisk fot
  • Solid Ankle Cushioned Heel (SACH) fot
  • Axial fot (mekanisk enkelled fot)
  • Fot med hydraulisk ankelled
  • Fot med microprosessor-styrd ankelled
  • Delfotsprotes
  • Speciella aktivitetsfötter

Meracus® är en energilagrande och dynamisk fot. Nyckelfunktioner inkluderar: Kinetisk energiåtergivning, stötdämpning, flexibilitet, justerbarhet och anpassningsförmåga.

Hur kan jag få en Meracus® protesfot?

Kontakta din ortopedingenjör för att se om Meracus® kan vara ett bra alternativ för dig. 

Kan jag gå normalt med en protesfot?

Med rätt förutsättningar så kan du gå normalt med en protesfot som Meracus®. Meracus® är designad för att ersätta funktionen hos en amputerad fot och ankel, med dynamiska egenskaper som simulerar rörelsen hos en anatomisk fot genom att ge stötdämpning, stabilitet och energiåtergivning

Användarens generella hälsa, muskelstyrka och balans spelar en viktig roll i möjligheten att gå med en protesfot. För att gå bekvämt och få ut mesta möjliga funktion av sin protesfot behöver användaren rätt träning, information och tid att anpassa sig till protesen.

Kan jag utöva sport och andra fysiska aktiviteter med en protesfot?

Meracus® protesfot är designad för låg till måttlig fysisk aktivitet, t.ex. promenader och löpning vid enstaka tillfällen. För den som vill utöva mer högintensiv sport kan en speciell aktivitetsfot vara nödvändig för att säkerställa säkerhet och prestanda.

Är Meracus® ett bra alternativ för olika amputationsnivåer?

Meracus® protesfot är ett passande alternativ för flera nivåer av benamputation, men inte alla.

  • Lårbensamputation (transfemoral): Meracus® är ett passande alternativ för K3 lårbensamputerade.
  • Knäexartikulation (genom knäled): Meracus® är ett passande alternativ för K3 knäamputerade.
  • Underbensamputation (transtibial): Meracus® är oftast ett passande alternativ för K3 underbensamputerade. Ett undantag är vid distal transtibial amputation där Meracus® låga profil möjligen inte är låg nog. Då kan en LP (Low Profile) fot vara ett bättre alternativ.
  • Höftdisartikulering (genom höftled): Meracus® är ett passande alternativ när användarens förmåga till kontroll av protes är god. Det är dock inte helt ovanligt att styvare komponenter prioriteras för stabilitetsbehov.
  • Delfotsamputation: Meracus® är inte ett alternativ.
Hur länge håller en protesfot?

Hur länge en protesfot håller beror på hur aktivt foten används och hur väl den sköts om. Meracus® protesfot har genomgått dynamiska tester i två miljoner cykler, i enlighet med ISO 22675 standard (vid en P7 belastningsnivå om 150kg). Vi erbjuder en garanti på 36 månader (3 år) för protesfoten och 6 månader för fotskalet. 

Hur tung är en protesfot?

Meracus® protesfot väger ca 580-750 gram, inklusive fotskalet. Vikten varierar baserat på storlek och P-nivå (viktkategori). Du hittar mer information om storlekar på Meracus® produktsida.

Kan jag använda skor med en protesfot?

Du kan använda vanliga skor med en protesfot. Meracus® fungerar bra med de flesta skor. Protesfoten används tillsammans med ett fotskal som hjälper till att fylla ut skon och säkerställer en bra passform. Om du planerar att använda olika typer av skor med din protesfot är det viktigt att diskutera med din ortopedingenjör då det kan påverka justeringen av protesen.

Behöver jag ett fotskal till min protesfot? 

Det är viktigt att använda ett fotskal med din protesfot. Fotskalet skyddar kompositfoten och förhindrar slitage. Dessutom fyller fotskalet ut skor för en bättre passform och utseende. Utan ett fotskal kan protesfoten bli väldigt hal, framförallt vid exempelvis dusch/bad eller på släta ytor. För att säkerställa både säkerhet och hållbarhet är det därför viktigt att alltid använda ett fotskal tillsammans med protesfoten.

Hur sköter jag bäst om min protesfot?

Regelbundet underhåll av din protesfot är viktigt för att säkerställa dess långsiktiga funktion och komfort. 

  • Använd en mjuk trasa och milt rengöringsmedel för daglig rengöring av protesfoten. 
  • Undvik starka kemikalier som kan skada materialet.
  • Kontrollera regelbundet protesen för tecken på slitage så som sprickor eller lösa delar och rapportera omgående eventuella skador till din ortopedingenjör.

För att bibehålla optimal funktion bör du följa upp med din ortopedingenjör för regelbundna justeringar. Din amputerade kroppsdel kan förändras över tid vilket kan påverka hur protesen passar. Regelbundna uppföljningar säkerställer att protesen är anpassar för dina nuvarande behov och förebygger obehag och skav.

Följ alltid tillverkarens användarinstruktioner och råd från ditt ortopedtekniska team för specifika underhållsinstruktioner. 

Utlåtanden om Meracus® 

”Mjukare och följsam, känns mer som min fot.”

”Foten rullar bättre genom steget. Den är mer följsam och lättare att gå med.”

"Den känns som en riktig fot. Jag behöver inte halta med den."

”Stabilare men samtidigt mer rörlig både i steget och i sidled.”